torsdag 18. oktober 2007

19 dager siden vi reiste, paa den 17 dagen fra idag, er vi hjemme igjen...

It is blog-time... Paa sjefens kontor...Gymtime, med naturlige ressurser! Ingen gymsal...

Camilla prover aa faa 3. klasse til aa skjonne litt matte!!!


To av elevene i 5 klasse.Denne gangen skal vi prove aa holde oss til det positive med denne turen… hehe! Vi har vel ikke fortalt saa altfor mye om skolen, saa det vil vi prove paa naa. Kipsongo Training Centre er et senter for rehabilitering av gategutter og hjelp til kvinner med mindre ressurser. Senteret har plass til 40 gutter, men for tiden har de bare 35, ettersom noen faller av lasset etter hvert. Guttene faar tre aar paa senteret, for ledelsen prover aa faa dem reintegrert i sine hjem. For de som ikke har gjenlevende familie, prover de saa godt de kan aa finne slektninger som de kan bo hos. Noen gutter, som ikke har noe familie, faar stotte fra senteret til videre utdanning og bosted. For tiden er det en gutt paa senteret som gaar paa en annen skole, ettersom de bare har 1, 3 og 5 klasse her. Aldersspredningen i de ulike klassene er selvsagt stor, og mens den yngste paa senteret er 9-10, er den eldste 17. Og det er foressten ingenting som heter bursdag, her tar de bare saann ca. alder.

Vi underviser i 3 og 5 klasse, ettersom 1.klassingene er saapass nye at de prater relativt daarlig engelsk. Vi er heldig, ettersom det er faa elever i klassene. Ressursene er likevel svaert knappe.. Selv om den norske skolen alltid snakker om knappe ressurser, vet de virkelig ikke betydningen av dette! Her deler 2-3 elever boker, og pultene detter fra hverandre i ny og ne. Tviler paa at noen i dette landet vet hva tilpasset opplaering er... Dersom en elev har fullfort alle oppgavene paa en side i boken, sitter han fint og venter til neste mann er ferdig, slik at de kan bla videre. De er ogsaa utrolig flinke paa aa dele baade blyanter, kulepenner og viskelaer (som foressten er noen smaa stubber). Mens en av elevene skriver sporsmalene med kulepenn, skriver en annen svarene med blyant, saa bytter de etter paa. Oppfinnsomt!!! Det er ikke slik at elevene bare kan gaa aa be om en ny penn eller blyant, for det fores opp hvor mange de faar, saa maa de ta vare paa dem. Ellers maa de laane!

Senteret moter utfordringer vi ikke en gang visste fantes, som f.eks at menneskene i slummen stikker mobiltelefoner inn gjennom gjerdet, og ber guttene lade dem. Senteret har paa ingen maate ressurser til aa betale mer strom enn det de maa. Guttene har ogsaa faatt streng beskjed om ikke aa spise mat utenifra, pga. faren for smittbare sykdommer.

Paa mandag skal vi gaa sammen med noen fra senteret i slummen, det blir en spennende opplevelse. Tirsdag skal vi paa hjemmebesok til noen av de guttene som tidligere har vaert paa senteret (de folger dem nemlig opp etter at de gaar ut herfra).

Ellers saa har vi foressten for forste gang i vaare liv mottatt komplimenter for aa ha haar paa armene... Guttene sier vi ligner paa malayka Gabriel (som betyr engelen Gabriel)... Skikkelige sjarmorer disse guttene altsaa...De kan virkelig sjarmere to jenter fra Norge iallefall!!! Og det er vel mer enn en av dem vi kunne tenkt oss aa putte i sekken og ta med oss hjem til Norge. De fortjener virkelig saa utrolig mye mer enn dette. Selv om de tross alt har det bra her paa senteret.

Ny helg i morgen, og vi vender atter en gang tilbake til hotellet, hvor vi trives godt blant Kitales sosietet... hehe! Der har de nemlig POTETER....Weeeee!!! Og dusj.............Og do...med sete....hehe!!! Kommer ikke til aa vaere saerlig kravstor naar vi kommer tilbake til Norge!

Vi har naa endelig ogsaa booket safari i Masai Mara, hvor vi kommer til aa tilbringe neste helg!!! Gleder oss skikkelig. Selv om vi faktisk maa innromme at det er med tungt hjerte vi kommer til aa forlate guttene.

So long!!!

Klem Camilla og Tonje

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!
Dere nærmer dere jo hjemreise med stormskritt nå. :) Etter mer dere forteller, jo mer skjønner jeg egentlig hvor langt forskjellig det er der, som her. Alle vet jo at det er to verdener, men tror det faktisk bare må oppleves, tror ikke vi her hjemme kan skjønne det, uten å ha sett det med egne øyne. savari til helgen? Hørtes jo spennende ut da. Løver der da? Er vel på tide å se en løve der nede i landet.. :) Ellers er alt som vanlig her, merelig, men det virker som om du opplever litt mer enn oss her hjemme. Nisene har forresten kommet i butikene nå, og det er vel det mest spennede så langt. :) Kose dere fremdeles. Glad i deg Betty!
Klemmer fra Merete

Beate sa...

Hei unge damer! Nettopp lest siste "innlegg" fra dere. Høres bare så spennende ut. Og safari! Flott at dere har fått bestilt. Bare pass dere... :) Og Mombasa skal visst bare være nydelig. Kos dere med dusj og sittedo i helgen! Og poteter... Mor i Oslo smiler!

Anonym sa...

Hi both, Camilla's Dad translated your brilliant Blog for me - sounds really interesting, and I felt very moved seeing Camilla teaching Maths to those Kenyan children; well done! I take it the hotel has nothing else to eat but potatoes?!!!! Most strange. Enjoy the safari, and stay safe. At 22 you've done more than I have at the grand old age of 51!
Love Liz

Anonym sa...

Hei på dere!
Da har nok en helg gått forbi her hjemme. Sitter i dag å følger med på "TV aksjonen" som i år er Unisef for barn. Masse reportasjer om HIv/aids fra Afrika, helt forferdelig å se på, men nødvendig at små og store her hjemme tar innover seg.MEN en ting er å se det på TV en helt annen ting er nok å se det på nært hold, så dere får nok en interessant men tøff dag når dere skal til slummen til uken.
Ellers så går dagne rasene fort og november næremer seg med stormskritt og da Tonjemor, hvor mange dager er det til bursdag da?
Vær forsiktig, å tenk på at dere allerede har gjort en insats og at dere ikke alene kan redde verden, når dere tirsdag går inn i det fattigste av det fattige. Mange klemmer Monica.

Anonym sa...

hei igjen fra mamma tuv
veldig spennende og høre om skoleverdagen til guttene på senteret.jammen har vi det godt i norge.
nå jobber vi på spreng alle mann,slik at marius og de kommer seg inn i huset til helgen.
vi får prøve og slappe av noen dager etter det, for da er vel petter kommet så langt ute hos dere, at vi kan begynne og hjelpe til med maling o.l.
da blir det vel alle mann på dekk, tonje skal ihus når julepynten skal frem.
nå begynner vi og savne deg , og teller dager til du er hjemme igjen.men for all del dere må få med dere mest mulig de 2 siste ukene.
glad ideg.klem fra mamma.